Welcome d'travelers !

Ayo share cerita pengalaman dan upload photo album travelingmu di sini. Silakan Daftar atau

Selasa, 10 Nov 2020 17:00 WIB

TRAVEL NEWS

Kumpulan Cerita Rakyat Bahasa Jawa Lengkap

Puti Yasmin
detikTravel
Batu Malin Kundang di Pantai Air Manis
Foto: Brigida Emi Lilia/d'Traveler/Kumpulan Cerita Rakyat Bahasa Jawa Lengkap
Jakarta -

Indonesia kaya akan budaya. Tak ayal, ada banyak cerita rakyat dari masing-masing daerah yang diolah menggunakan bahasa Jawa.

Cerita rakyat adalah kisah sederhana yang berkembang di berbagai daerah. Biasanya, cerita rakyat juga dikenal dengan nama dongeng atau cerita yang tidak benar-benar terjadi, misalnya kejadian aneh di zaman dahulu.

Dikutip dari buku 'Bahasa Indonesia' karya Agus Trianto, cerita ini berfungsi untuk menyampaikan ajaran moral atau didikan kepada penduduk setempat. Selain itu, kisah-kisah tersebut diharapkan juga bisa menjadi hiburan.

Berikut cerita rakyat bahasa Jawa singkat dan pendek:


1. Danau Toba

Ing sawijining dina ana wong lanang jenenge Toba. Dheweke ora duwe kulawarga, mula dheweke mung nyukupi dhahar iwak ing kali Toba.

Kacarita nalika mancing, Toba entuk iwak gedhe. Nanging, dheweke kaget amarga iwak mau malih dadi wanita ayu.

Toba uga mutusake omah-omah karo wanita kasebut. Kahanan kasebut yaiku Toba kudu njaga rahasia identitas wanita kasebut.

Sawise omah-omah, dheweke dikaruniai putra sing jenenge Samosir.

Samosir dijaluk ngirim panganan menyang bapake. Nanging, dheweke ora sengaja ngrampungake amarga luwe.

Kanthi emosi, Toba Samosir mbuwang panganan lan sumpah kanthi ujar manawa Somosir minangka iwak.

Samosir nangis lan matur marang ibune. Ibune, sing nesu nesu, marang Samosir supaya munggah gunung lan ngenteni ing kana.

Dumadakan banyu metu saka panggonane garwane. Toba terus milih lan ing endi ngadeg Samosir wis dadi pulau cilik. Rasakake sejarah Danau Toba karo sawijining pulau cilik sing diarani Samosir ing tengah tlaga.

2. Malin Kundang

Ing pinggir pantai, urip ibu karo anake sing jenenge Malin Kundang

Ing sawijining dina, Malin mutusake arep menyang kutha. Dheweke pengin nulungi ibune sing wis tuwa.

Kanthi ati sing abot, ibune ngeculake Malin. Wis pirang-pirang taun kepungkur, Malin ora nate mulih.

Nganti sawijining dina ana kapal gedhe teka. Warga sing weruh iki nglaporake ibune Malin.

Dheweke ujar manawa wong sing nggawa kapal gedhe kasebut Malin. Ibu menyang pantai.

Nalika ndeleng bocah kasebut, dheweke banjur nyeluk anake. Nanging, Malin ora gelem ngaku yen wanita tuwa kuwi ibune.

Kuciwo karo polah Malin marang dheweke. Ibu ndonga lan ngipat-ipati Malin Kundang supaya watu.

3. Nyi Roro Kidul

Ing jaman biyen, urip permaisuri lan raja dicritakake. Dheweke duwe anak ayu jenenge Lara Kadita.

Amarga ndeleng kaendahane, akeh wong sing drengki, kalebu selir raja. Dheweke uga ngirim pesona supaya permaisuri lan anake ngalami masalah kulit.

Raja langsung ngusir dheweke metu saka kerajaan. Permaisuri tilar donya ing dalan nalika Lara Kadita mlaku tanpa tujuan menyang Kidul.

Aku kesel banget, dheweke tekan ing bukit sing curam ing Pantai Karanghawu. Nalika turu, dheweke ngimpi bisa ketemu karo 'wong suci' sing menehi saran supaya sang putri ngresiki awake dhewe kanthi terjun menyang segara kanggo nambani, mulihake kaendahane, uga entuk kekuwatan gaib.

Nalika tangi, Lara Kadita langsung mlumpat saka jurang sing curam menyang tengah ombak sing muter, lan mudhun menyang dhasar Segara Kidul.

Impenane kayektenan. Kejabi pulih lan bali dadi ayu, dheweke uga entuk kekuwatan gaib lan keabadian.

Nanging, Lara Kadita kudu tetep ing Segara Kidul. Wiwit iku dheweke diarani dadi Nyi Loro Kidul sing tegese Loro = sangsara, kidul = Selatan.

4. Sangkuriang

Ing kono ana wanita ayu jenenge Dayang Sumbi. Dheweke duwe putra lanang sing jenenge Sangkuriang.

Ing sawijining dina Sangkuriang lunga amarga dheweke salah. Sawise puluhan taun dheweke bali.

Nalika bali, dheweke weruh Dayang Sumbi lan kepengin omah-omah. Dheweke ora ngerti manawa wanita iki ibune.

Dayang Sumbi, sing ngerti manawa Sangkuriang iku putrane, nolak. Nanging, Sangkuriang tetep negesake.

Dayang Sumbi uga menehi katrangan kanggo nggawe sendhang lan prau kanthi sewengi.

Nanging, Sangkurain gagal nglakoni. Dheweke uga nendhang prau kasebut dadi gunung sing saiki dikenal kanthi jeneng Tangkuban Perahu.

5. Timun Mas

Ing sawijining dina ana pasangan tani sing ora duwe anak. Saben dina dheweke ndongakake keturunan.

Nanging, Buta ngrungokake panjaluk kasebut lan menehi pitulung. Petani dikon nandur winih timun.

Mengko, wiji timun bakal ngeculake bayi kasebut. Raksasa kasebut menehi kahanan nalika bayi umur 17 taun kudu dikembalikan.

Pasangan petani seneng amarga duwe anak. Dheweke ngarani bocah kasebut Timun Mas.

Sawise 17 taun, Raksasa teka kanggo janji kasebut. Pasangan tani kasebut nolak lan njaluk Timun Mas mlayu nggawa 4 barang sekti.

Saben raksasa ngoyak, Timun Mas mbuwang obyek kasebut. Pungkasane, raksasa kasebut klelep ing lendhut sing digawe saka obyek gaib iki.

Selamat belajar macam-macam cerita rakyat bahasa Jawa ya!



Simak Video "Konon! Batu di Ciamis Ini Tak Bisa Dipindahkan dan Dihancurkan"
[Gambas:Video 20detik]
(pay/pal)
BERITA TERKAIT
BACA JUGA